Typische Zutphenezen

De perikelen rondom het Broederenklooster-plan en de tumultueus verlopen gemeenteraadsverkiezingen... gebeurtenissen die terug zijn te vinden in het Jaaroverzicht van de beroemdste stripfiguren in Zutphen: Gert & Tess, Zutphenezen.

Het 60 pagina’s tellende boekwerkje verschijnt op 14 november en is vanaf dat moment prominent te vinden in de betere boekwinkel en bij verschillende speciaalzaken.Gert & Tess zijn Zutphenezen in hart & nieren en geven samen met dochter Nena, huishond Dobber en scheldende papegaai Boris wekelijks in weekkrant Contact hun commentaar op gebeurtenissen in Zutphen en Warnsveld. Met het nodige cynisme volgde de familie onder andere de ontwikkelingen rondom het Broederenklooster-epos, de gemeenteraadsverkiezingen en de op handen zijnde sloop van eethuis De Kade. Geen onderwerp wordt geschuwd, geen instantie gespaard. De waarheid mag verteld worden.

De strip Gert & Tess Zutphenezen is een creatie van John Post en Derk-Jan Rouwenhorst die samen Studio ToonWorkz runnen. “Twee jaar geleden vroeg uitgever Gerhard Weevers ons een strip te bedenken voor de Zutphense editie van Contact. Het leuke is dat een echt Zutphenees gezin model heeft gestaan voor de hoofdrolspelers. Daardoor begint zo’n strip ook veel meer te leven”, trapt John af. Gert & Tess is eveneens te volgen op Facebook (Gert en Tess Zutphenezen). ”We hadden binnen een jaar tijd een schare van bijna 300 vrienden en wekelijks reageren ook veel Zutphenezen via de Facebook-groep ’Je bent een echte Zutphenees als…’. Daardoor weten we nog beter wat er in de stad leeft. Dat maakt de keuze voor een bepaald onderwerp een stuk makkelijker”, vult Derk-Jan aan.

Het bundelen van de strip in het Jaaroverzicht was een wens van beide heren. “We hopen natuurlijk dat mensen de boekjes, die slecht vijf euro kosten, volop kopen als sinterklaas of kerstcadeau. Wij zijn de winkeliers die bereid zijn om de boekwerkjes te verkopen verder zeer dankbaar dat zij ons hiermee willen ondersteunen”, vertelt Derk-Jan verder. “Voor de helderheid: de boekjes zijn verkrijgbaar bij Boek & Buro, Boek & Co, Pure Taste, Noten & Co en Living and Giving Zutphen.” ”We hebben een oplage van 500 stuks laten drukken”, sluit John af. ”Voor onze Facebook-fans hebben wij volgende week ook nog een speciale aanbieding. We hopen mede door dat soort acties dat de verkoop goed gaat verlopen. En mocht dat het geval zijn, dan komt er volgend jaar zeker weer een jaaroverzicht!”

Bron: Weekblad Contact - donderdag 13 november 2014


Al meer dan 2854 bezoekers hebben dit artikel gelezen.

Meer over dit item in de Portfolio

Gert & Tess Jaaroverzicht 2014