EVENEMENT

Tentoonstelling 'In de voetsporen van de Hanze' groot succes!

Vanaf 23 juli tot 1 september 2019 kon men in de Burgerzaal in het oude stadhuis in Zutphen de tentoonstelling 'In de voetsporen van de Hanze' bekijken. De vrijwilligers van Erfgoed Gelderland en Gilden Zutphen ontvingen meer dan 10.000 bezoekers.

"Van zo'n overweldigend aantal bezoekers hebben we alleen maar kunnen dromen”, vertelt Hendrik Haafkens, programmamanager van Erfgoed Zutphen. In de archieven en depots van de gemeente Zutphen zijn diverse bronnen uit die tijd bewaard gebleven. Zo heeft het Erfgoed Centrum een reeks brieven in beheer van Albert op de Korenmarkt. In de tentoonstelling is zijn verhaal verder uitgewerkt en maken bezoekers kennis met een vier-tal andere bewoners van middeleeuws Zutphen. 

Vier Hanzeportretten

Bij binnenkomst kregen de bezoekers een film te zien over het leven van Albert op de Korenmarkt. Daarna volgde er een galerij met portretten van vier tijdsgenoten die zich eveneens bewogen in de hoogste kringen van de Hanzestad: Arnt Huerninck, Hendrick Schull, Splinter Loef en Evert Asse.

Daarnaast toonden verschillende vitrines boeken, geschriften en gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Pronkstuk van de tentoonstelling was de maquette van een deel van de binnenstad van Zutphen in het jaar 1485. Op een tentoonstellingswand werd uitleg gegeven over de bouw hiervan en op een computerscherm konden bezoekers en inwoners van de stad interactieve kaarten van de stad raadplegen. En wie dat wilde kon zich tot slot hullen in middeleeuwse kleding en een selfie maken voor de schepenbank. 

De tentoonstelling was een opmaat voor een heus Hanze-museum in de Bourgonje-toren. “De opening van het museum staat gepland voor het late voorjaar in 2020”, aldus Hendrik Haafkens.

Fotografie: ©Patrick van Gemert - Zutphen Persbureau


Al meer dan 1699 bezoekers hebben dit artikel gelezen.

Meer over dit item in de Portfolio

Poster 'In de voetsporen van de Hanze' | Splinter Loef