Van Woeste Willem, Ome Keessie en Blauwe Engel

Kampen - Woeste Willem, Ome Keessie, Blauwe Engel en Rode Duivel. Nee, het heeft de trein op het Kamperlijntje nooit ontbroken aan beeldende benamingen. Net zo min als het traject het hoefde te stellen zonder bombastische grootspraak: ,,Dit was de dag waarop Kampen op eene plegtige en indrukwekkende wijze aan het groote Europesche spoorwegnet werd verbonden."

Dit stond in de Kamper Courant op 12 mei 1865, twee dagen na de feestelijke ingebruikname van de spoorlijn.

Kijk, dat was nog eens wat anders dan de doodlopende weg, waarmee het lijntje in latere jaren nogal eens mee vergeleken werd.

Overmorgen - zaterdag, Monumentendag, thema: Sporen - staat de geschiedenis van het Kamperlijntje en het station in het middelpunt van de belangstelling. In de stationshal geeft cultuurwethouder Harry de Goede de aftrap voor Monumentendag en vervolgens spelen de Broederband en het Stedelijk Orkest het muziekstuk dat destijds speciaal geschreven is voor de opening van station en Kamper lijntje - de Spoor-Gallop. En - het kan niet op - die dag (misschien al eerder) komt er een internetpagina in de lucht waarop het verrukkelijk grasduinen is in de kleurrijke historie van het Kamper lijntje.

Smullen - en zeker niet alleen voor spoorfanaten. De makers - Historisch Centrum Overijssel, Gemeente Archief, treinhistoricus Kasper Haar en het bedrijf Toonworkz - hebben goed beseft dat niets zo dodelijk voor de belangstelling is als proberen álles te vertellen. Dus biedt de 'site' gedoseerde en zorgvuldig geselecteerde beelden en korte, goed geschreven teksten over de bijna 150-jarige geschiedenis van de spoorlijn.

Lees met wat voor spektakel - en onmatige toekomstverwachtingen! - het lijntje in mei 1865 geopend werd en hoe benauwd de Kampenaren begin vorige eeuw waren om de vertrouwde stoomloc te verruilen voor de nieuwerwetse benzinetreinen - de 'Ome Keessies'.

Kijk verbijsterd naar foto's van ooit vertrouwde stationsbewoners als een 'kruier' en attributen als de sigarenkiosk in Zwolle. Mooiste foto: die van het voormalige stationMastenbroek. Bekendste stationschef was Sebe Hendrik Kampen. Zijn dochters Elisabeth (Lieze) en Johanna Wilhelmina (Jo) hielpen hun vader als telegrafistes. Ze deden dat zo goed dat eerst Lieze, in 1901, en later Jo, in 1916, hun vader opvolgden als haltechef. Ach, kom daar tegenwoordig nog eens om.

Op de 'site' ook diverse krantenartikelen over ongelukken, geinigheden en spectaculaire gebeurtenissen - zoals toen vlak na de Bevrijding een door een oude stoomloc getrokken trein vol uitgelaten Zwollenaren voor het eerst in maanden weer richting Kampen toerde: Woeste Willem, vermomd als de 'Mastenbroek Express'.

Bron: De Stentor (11 september 2008)


Al meer dan 1844 bezoekers hebben dit artikel gelezen.