ANIMATIE

Tekenfilm: Zes en Drie is Vriendschap

Auteur Agnes Westerhof benaderde ons vorig jaar met de vraag of wij van een van haar kinderboeken een tekenfilm konden maken en wel in de stijl van Maja de Bij en Wickie de Viking. Negen maanden later zag de 24 minuten durende tekenfilm over de tweeling Mark en Marijke het levenslicht.

Mark en Marijke en hun vriendjes Daan, Hanneke, Lotje en Bas beleven allerlei avonturen. Ze halen kattenkwaad uit met een paar oude dametjes, gaan op schoolkamp, spelen mee in een toneelstuk en mogen meerijden in een Monstertruck.

In het boek haalt Agnes in dertien verhaaltjes diverse aspecten aan. Zo wordt het thema 'Pesten' onder de loep genomen in het verhaal 'De les van de meester'. Maar is er ook ruimte voor leuke elementen zoals het bezoek aan een Monstercross met grote Monstertrucks. Rode draad door het boek is toch wel, hoe belangrijk het is om vrienden te hebben.

Van deze 13 verhalen hebben wij er vier verwerkt in een 24 minuten durende tekenfilm. Al met al een project waaraan wij een aantal maanden hebben gewerkt.

Omdat er zoveel karakters voorkomen in de verhalen was het ondoenlijk om alle figuren te voorzien van een stem. Er is daarom gekozen voor een verteller. Die hebben we gevonden in Willem Jansen van Velzen. De oud-schoolmeester van Agnes, die zelf ook een prominente rol heeft in de verhalen.

 

 • Karakter ontwikkeling

  Allereerst moesten, aan de hand van de in het boek aanwezige door Agnes gemaakte illustraties, karakters ontwikkeld worden van de hoofdrolspelers, Mark, Marijke, Daan, Hanneke, Lotje en Bas. Daarnaast passeren nog een aantal figuren de revue. Te weten: twee dametjes, de Meester, een professor, Kim de pester, Carlo de Trainer, klasgenootje Bram met z'n flaporen, Sebastiaan met z'n gehandicapte arm, Silvio de Racetruckchauffeur, de moeder van Daan en nog een tiental andere klasgenoten. Kortom een hele klus die door illustrator en animator Richard van Eck zijn uitgevoerd.

  Naast de zgn. 'Walkcycles' die handmatig geanimeerd zijn hebben we vervolgens de uitgewerkte illustraties van de figuren omgezet in zgn. 'puppets'. Dit zijn digitale figuren die we met behulp van een computerprogramma hebben geanimeerd.
 • Digitale Kijkdoos

  De verhalen spelen zich af op verschillende locaties. Veel daarvan in het park en het bos, maar ook in het klaslokaal, het schoolplein en bij een grote schuur. Alle scenes hebben we opgebouwd in een 'digitale' kijkdoos. Dat wil zeggen: we hebben de locaties als het ware gemaakt door uitgeknipte onderdelen achter elkaar te plaatsen in een (digitale) ruimte. Net zoals je dat met een kijkdoos zou doen. Op deze manier kun je met een virtuele camera aanwezig zijn op de set en er doorheen bewegen.

  Er zijn dus tientallen achtergronden, losse bomen, struiken en bloemen, maar ook fietsen, tenten, tafels, stoelen, strobalen monstertrucks en huizen getekend.
 • Puppets

  Om de karakters tot leven te wekken hebben we 'puppets' gemaakt van elk karakter. Elk karakter is opgebouwd uit een hoofd, lijf, armen en benen. Diverse handen, ogen en wenkbrauwen om gezichtsuitdrukkingen te genereren. Diverse handen om te kunnen, wijzen, pakken, vuisten te maken etc.

  Met behulp van een (echte) camera konden we de bewegingen van de figuren vastleggen en ze dingen laten uitvoeren. We gebruikten daarvoor de nieuwste software van Adobe, Character Animator.
 • De Muziek

  Wat is een film zonder muziek? We hebben daarvoor de expertise van Jan Pieter Geersing ingeschakeld. Hij heeft zijn sporen verdient bij het maken van muziek voor o.a. Wie is de Mol, Man bijt Hond, Villa Felderhof en andere video- en filmproducties.

  Benieuwd hoe de muziek tot stand gekomen is? Je kunt het zien in deze video. JP geeft een kijkje in de keuken.
Bekijk dit item in onze portfolio: Zes en drie is vriendschap


Al meer dan 4888 bezoekers hebben dit artikel gelezen.

Meer over dit item in de Portfolio

Zes en drie is vriendschap