Duo Toonworkz maakt leerzame animatiefilms

Bron: De Stentor 29-05-2004

29 MEI 2004 - VORDEN - De tekenfilm Handel in de Middeleeuwen en een website over het dagelijks leven in Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder meer aan deze twee projecten hebben Vordenaar Derk-Jan Rouwenhorst en John Post uit Zutphen hun handen meer dan vol. Te meer, omdat beiden een fulltime-baan hebben bij dezelfde uitgever in Hengelo (G). Onder de naam ToonWorkz houden de twee collega's/vrienden zich sinds kort bezig met het maken van animatiefilms.

Daarbij tekent Rouwenhorst (31) de altijd cartooneske figuren inclusief het decor. Post (35) zorgt er vervolgens met behulp van de computer - hij is grafisch ontwerper en maakte in het verleden veel websites - voor dat deze figuren tot leven komen in de vorm van animaties.
Dat is een tijdrovend proces. In het geval van de tekenfilm Handel in de Middeleeuwen, die zich afspeelt in Zwolle, is nu welgeteld 4,5 minuut gereed. Hiermee zijn Post en Rouwenhorst al een jaar bezig geweest. Uiteindelijk zal de tekenfilm ongeveer een kwartier duren.
Er zitten nu al zo'n vijftig verschillende karakters in, variërend van kooplieden tot een vlieg en van een vis tot een kapelaan en monniken.

Van alle karakters die moeten bewegen, tekent Rouwenhorst de losse onderdelen. Van een mensfiguur zijn dat de armen, benen, het hoofd etcetera. Daarnaast tekent hij de setting (achtergrond). Hij levert dit allemaal digitaal aan bij zijn maatje, die er in een speciaal animatieprogramma (Flash) op de computer mee aan de slag gaat.


John Post: Elk onderdeel krijgt in de computer een rotatiepunt. Door dit punt te verschuiven kun je de bewegingen manipuleren. Alle elementjes kun je achter elkaar in lagen zetten, waarbij elk element één laag heeft. Mede hierdoor kun je bewegende beelden creëren.


HANDIGER

Ondanks dit tijdrovende en gecompliceerde proces gaat de afronding van de tekenfilm geen jaren meer duren. "We worden gelukkig steeds handiger en hebben sinds kort een aanzienlijk snellere computer. Op z'n vroegst volgend jaar zullen we deze tekenfilm voltooien", verwacht het duo ToonWorkz. Rouwenhorst en Post maken de tekenfilm voor Kunst en Cultuur Overijssel (KCO). Het is in zekere zin een uitvloeisel van een eerdere KCO-opdracht. Die had betrekking op enkele vmbo-lesbrieven. Rouwenhorst zorgde voor de tekeningen en indeling van de pagin's en Post deed de vormgeving. De teksten worden geschreven door studenten van Hogeschool Windesheim.

Tot nu toe zijn de lesbrieven De Moderne Devotie in Deventer, Industrie in Hengelo en Hanzestad Zwolle uitgekomen. Twee andere zijn in de maak. Windesheimdocenten Nico Lettinck en Ad Voogt zijn nauw bij KCO betrokken. Rouwenhorst kent hen van zijn studietijd in Zwolle. "Bij het maken van de lesbrief Hanzestad Zwolle, vroegen we ons af of we hier geen tekenfilm van zouden kunnen maken. Dat was de uitdaging", zegt Rouwenhorst. De Roeier, een karakter uit deze lesbrief, werd door hem en Post het eerst digitaal tot leven gebracht.

In september 2004 lanceert ToonWorkz een speciale website in opdracht van het Historisch Centrum Overijssel en KCO. Centraal thema is het dagelijks leven in Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook hier is het vmbo de doelgroep. "De site komt onder die van het Historisch Centrum Overijssel te hangen", legt Post uit. Op een laptop laat hij alvast enkele fraaie animaties zien die vanaf september op de site zijn te bewonderen. Voorbeelden zijn het bombardement op Hengelo, de beschieting van een passagiersschip op het IJsselmeer en het opblazen van de Kamperbrug.

LIQUIDATIE

Op de site kunnen gebruikers straks bijvoorbeeld ook een onderduikverhaal en het ooggetuigeverslag van een vijfjarig jongetjes, dat de liquidatie van vijf jongemannen meemaakt, lezen. Deze verhalen worden van passende animaties voorzien. Ook in opzich statische bronnen, zoals krantenknipsels, blijkt opeens leven te kunnen zitten. Wie meer wil weten over de animatie-activiteiten van Derk-Jan Rouwenhorst en John Post kan op de website ToonWorkz.nl terecht.


Al meer dan 3456 bezoekers hebben dit artikel gelezen.