ANIMATIE

Stadsmuseum Bergh geopend

Animatie 'De Geschiedenis van Bergh'

Voor het nieuwe Stadsmuseum van 's-Heerenbergh, hebben we een 8-tal animaties gemaakt. Daarin zien we hoe de stad en het Kasteel zijn uitgegroeid van een eenvoudige nederzetting met een zogenoemde 'Don Jon' tot een stad met een prachtig kasteel, zoals we dat nu nog kennen.

Door de Tachtigjarige Oorlog en de verschillende stadsbranden die de stad geteisterd hebben is er zeer weinig origineel materiaal overgebleven uit die tijd. Het was voor ons dan ook een uitdaging de geschiedenis te vangen in beeldende animaties.

We hebben alles laten plaatsvinden in fictieve omgevingen samengesteld uit beeldmateriaal dat voornamelijk afkomstig is uit oude illustraties, schilderijen en prenten uit die tijd. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van eigen fotografie.

In de 8 animaties behandelen we; 'Ontwikkeling van Kasteel en Stad', 'De Verdedigingswerken', 'De Wetering', 'De Tachtigjarige Oorlog', 'Klokken gieten op de Modderweide', 'Herbergen en Gasthuizen', 'De Boetselaersborg' en 'De Stadsbranden'.

Levende Maquette

Naast de 8 animaties die te zien zijn op een groot scherm, worden synchroon daaraan animaties geprojecteerd op een maquette van 's-Heerenbergh. Deze maquette is gemaakt door Constant Willems, en toont de stad zoals het er uit zag in de periode 1550 - 1600.
Je kunt hierdoor zien waar het een en ander zich heeft afgespeeld. Zo wordt tijdens het verhaal de stad gesitueerd in een moeras, nemen de Spanjaarden de stad in hun bezit en wordt tijdens de stadsbranden de gehele maquette tot de grond toe afgebrand (virtueel dan welteverstaan).

Meer informatie over het museum

Vanaf 8 juli 2017 om 10.00 uur is het Stadsmuseum Bergh opengesteld voor het publiek. Het Stadsmuseum Bergh is gevestigd in het Joannes van Esserenhuis aan de Marktstraat 3, 7041 AH in ‘s-Heerenberg. De toegangsprijs is € 2,- voor volwassenen en € 1,- voor kinderen t/m 17 jaar.
Meer informatie over het museum:  • Tel.: (0314) 65 30 38.

Hieronder zie je 'Stills' uit de animaties. Wil je ze in het 'echt' beleven, bezoek dan het nieuwe Stadsmuseum te 's-Heerenbergh.


Al meer dan 4429 bezoekers hebben dit artikel gelezen.