EVENEMENT

Opening tentoonstelling Hanze

In de voetsporen van de Hanze

Hoe leefden Zutphenaren in de Hanzetijd? Hoe zag de handel eruit en hoe komt het dat we daar nu nog zoveel van weten? Ontdek het vanaf vandaag in de tentoonstelling ‘In de voetsporen van de Hanze’.

Opening tentoonstelling Hanze

Dit jaar is het exact 350 jaar geleden dat in het Duitse Lübeck de laatste Hanzevergadering werd gehouden. De Hanze is een unie van steden die handel dreven met elkaar. Zutphen, gunstig gelegen aan IJssel en Berkel, was toen een machtige stad.

In de archieven en depots van de gemeente Zutphen zijn levens- verhalen en spullen van handelaars uit die tijd bewaard gebleven. Een van die verhalen is dat van Albert op de Korenmarkt.
In opdracht van de gemeente Zutphen maakten wij over hem een beeldende animatie. Tevens hebben we de diverse wanden en objectborden van de tentoonstelling vormgegeven. Naast de animatie die de tentoonstelling opent zijn vele documenten en objecten uit die tijd te bezichtigen. Je maakt dan ook kennis met Albert in de tentoonstelling en je zult zien dat ‘de Hanze’ hier belangrijk was, en nog steeds is.

Ook staat hier een gedeelte van de maquette van Zutphen in 1485, gemaakt door Constant Willems. De komende jaren is Constant hier nog mee aan het werk.

Een grote blikvanger is de schepenbank in de Burgerzaal. Hier werd vanaf ongeveer 1450 tot 1889 rechtgesproken. Wij reconstrueerden deze schepenbank samen met Bouwbedrijf Christiaans uit Zutphen en Y-sign uit Hengelo (Gld).

De tenstoonstelling is gratis te bezichtigen in de Burgerzaal, Lange Hofstraat 4 te Zutphen vanaf 23 juli tot en met 1 september elke dag van 12.00 tot 16.00 uur.

Meer info: https://erfgoedcentrumzutphen.nl/


Al meer dan 2284 bezoekers hebben dit artikel gelezen.

Meer over dit item in de Portfolio

Zutphenindemiddeleeuwen.nl

Gerelateerde Artikelen

Hoe zag Zutphen eruit in 1485?