Over deze animatie
Voor de film Albert op de Korenmarkt, hebben we een aantal scenes gemaakt waarbij de presentator Tom Veldhuijzen, zich bevindt op de plek waar het verhaal zich af speelt. Echter is dit in het jaar 1485. We hebben daarom verschillende schilderijen en oude tekeningen gebruikt om te dienen als decor. Deze film laat zien hoe we dit tot stand hebben gebracht.
Greenscreen
Tom hebben we gefilmd in een zogenaamde greenscreen omgeving. In de studio hebben we gebruik gemaakt van een groene achtergrond. De kleur groen kunnen we weghalen met behulp van een techniek de 'keyen' genoemd wordt. De kleur groen is namelijk een kleur die niet in de huid voorkomt en heel goed door de huidige camera's geregistreerd kan worden. Deze groene kleur is via het 'keyen' dan geheel te verwijderen waardoor de persoon zich als het ware in een transparante omgeving bevindt. Eventueel kunnen we met behulp van maskers, overtollig beeld of storende elementen nog verwijderen.
Digitale kijkdoos
Het vergt nogal wat voorbereiding om tot een goede set te komen. Zo hebben we heel wat schilderijen en tekeningen de revue laten passeren. Door de figuren, huizen, schepen etc van het schilderij uit te snijden en vervolgens de achterblijvende lege stukken weer zo goed mogelijk in te vullen, kunnen we deze als zelfstandige afbeeldingen gebruiken. En net als vroeger in een kijkdoos achter elkaar plaatsen. Alleen is deze kijkdoos nu digitaal! Uiteraard kunnen we op deze manier ook meerdere beelden van andere schilderijen combineren. De uiteindelijke gekey-de opname van de Tom kunnen we ook in deze digitale kijkdoos zetten. We plaatsen 'm hierdoor in de scene. Wanneer we uit een bepaalde hoek kijken ontstaat weer het totaalbeeld van het schilderij. Maar nu met een extra personage erin.
Virtuele camera
De virtuele camera kan zich binnen deze digitale kijkdoos, in alle richtingen bewegen. Dus zowel over X-,Y- maar ook de Z-as. Door meerdere camera bewegingen en standpunten te hanteren, andere elementen toe te voegen of belichting te veranderen, kunnen we zo'n set meerdere keren gebruiken. Doordat we net als in het echte leven met scherpte/diepte kunnen werken, krijgen we een heel realistisch beeld.
In de uiteindelijke film 'Albert op de Korenmarkt' hebben we zes van dit soort sets gebruikt.